Er alkohol så farlig da…

Det er jo legalt, man får kjøpt det i butikken så da…?

Enten du liker å høre det eller ikke så er alkoholbruk blant de største risikofaktorene for helsetap og en tidligere død. Jeg trodde, sikkert som mange andre, at det å ta seg ett glass vin i ny og ne ikke er så farlig. Det var bare det at i mitt tilfelle holdt det ikke med ett glass. Det ble mange og jeg drakk som regel til feil tid og på feil sted. Jeg drakk da andre skjønte at det ikke passet seg.

Alkoholmisbruk anerkjennes ofte ikke som medvirkende årsak til nedsatt helse hos voksne. Vi er skyld i det selv, så vi får vær så god å ordne opp i det selv også. Det er nå klart at det er vårt ansvar, men vi klarer det ikke på egenhånd, så uansett hvilken vei vi velger for å bli edrue, trenger vi faktisk et godt utbygd helsevesen med både forvern, behandling og ettervern. Det er vel ikke til å stikke under en stol at det har vi ikke, dessverre.

Nei, jeg hadde aldri i tankene at alkoholen økte risikoen for mange alvorlige og livstruende sykdommer. Ikke engang da kroppen begynte å skrante ville jeg se det. Selv på dager jeg ikke ønsket å leve mer innså jeg faresignalene, eller jeg ville ikke se dem. Ja, alkoholen øker faren for selvmordstanker og selvmordsforsøk. Jeg vet det så inderlig godt nå, og jeg er takknemlig for at både samboer og helsepersonell klarte å stoppe meg.

Jeg tenkte heller ikke på at mitt alkoholforbruk ville skade og være til belastning for familien og andre nærstående personer. Jeg ville jo bare bli i litt bedre humør, komme meg vekk fra hverdagens kjas og mas. Men det ble jo bare mer kjas og mas, og min flukt fra alle problemene ble etter hvert en flukt fra flukten. Tilbake til start med et dårligere utgangspunkt. Det jeg imidlertid tenkte på var at jeg hadde det vondt og vanskelig, at all motgang holdt på å knekke meg, så jeg drakk og drakk – på feil tid og feil sted igjen. Jeg så ikke at jeg var en misbruker og at misbruket var i ferd med å knekke meg, ikke alle problemene.

Jeg takker daglig for at jeg tok til fornuft. Jeg ville ikke bli en av de 12% som fortsetter å tape friske leveår. Jeg ville ikke leve med kniven på strupen, men jeg ville leve på ordentlig, og leve lenge. Har så mye ugjort og flere drømmer som jeg håper å få realisert, og ikke minst vil jeg ikke være en belastning for familien min lenger, men en resurs og noen de kan stole på. Jeg vil ikke lenger ha alle disse bekymringene – om jeg har jeg venner, har jeg familie, penger osv., osv. Jeg vil ikke lenger være en del av den dystre alkoholstatestikken… 

https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol

http://kolon.helsekompetanse.no/nb/hva-gj-r-alkohol-med-deg

Men det er neimen ikke lett for de som ikke har kommet dit jeg er i dag, for de som fortsatt sliter, men har et ønske om å slutte å drikke. (Se video på Tiden etter – Facebooksiden min).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s