Er lykke det viktigste?

Det hjelper da litt…

På siste stadiet av min drikking hadde viljen til å stå imot forlatt meg. Jeg innrømmet mitt nederlag. Eller var det en seier det at jeg erkjente fullstendig nederlag!? Da besettelsen forlot meg fikk jeg frihet og jeg er heldig som er blant de som har hatt denne forandringen i livet mitt. Jeg kjenner en ærbødig respekt til meg selv for at jeg tok valget og gikk av karusellen. Jeg var villig til å gjøre og tro hva som helst for å slippe all pinselen. Jeg var maktesløs overfor alkoholen og nå ser jeg at det er ikke noen stor sak fordi jeg er fri. Befridd fra alkoholens lenker, og likevel maktesløs, men så lenge jeg vet det, godtar det så står jeg fri i mine valg.

Er jeg så lykkelig og er lykke det viktigste? Hvordan møter jeg problemer jeg står overfor og hvordan kan jeg best lære av dem? Klarer jeg å ta til meg ny kunnskap?

Jeg vet jeg ikke er ulykkelig, men lykke er ikke alt. I min søken etter lykke og anerkjennelse, mest da jeg drakk, da jeg stadig skiftet jobber, fant ny kjæreste og byttet ham ut med en annen etter kort tid, flyttet fra sted til sted og stiftet gjeld – både pengemessig, menneskelig og åndelig. Men fant jeg lykken? Nå hender det også at jeg er på leit etter ny lykke. Men jeg har lært at i stedet for å forlange at mennesker, steder og ting skal gjøre meg lykkelig og tilfreds, går jeg mer i meg selv og prøver å akseptere meg selv som den jeg er.

Skulle problemer overvelde meg, få meg ut av fatning klarer jeg nå å be om hjelp så sant jeg ikke løser det selv. Jeg kan oppsøke mennesker som selv vet hvor smerten og lidelsen ligger. Jeg søker kunnskap, og all viten jeg tilegner meg kan da bli en gave jeg kan gi videre til andre med samme problem. Når smerten kommer, ventes det av oss at vi villig lærer av den, og gir kunnskapen videre til andre. Når lykken kommer, mottar vi den som en gave og takker Gud for den. (Bill W.).

Alkoholismen var en ensom affære. Den stjal fra meg meg selv. Jeg har lært å elske meg selv igjen. Selv om jeg var omgitt av mennesker som var glad i meg, søkte jeg følelsesmessig sikkerhet gjennom å dominere eller underkaste meg andre. Jeg klarte hverken ta imot eller gi kjærlighet. Fortsatt ser jeg at jeg kan ha et usunt forhold til flere mennesker i mitt liv. Mine venner og familien for eksempel. Jeg har fortsatt denne følelsesmessige smerten. Jeg er redd for å miste, for å bli sviktet og alene. Og redd for å svikte dem og bryte ned tillitsforholdet igjen. Selvsagt vet jeg at jo mer selvrespekt jeg bygger opp, jo mindre smerte og redsel blir det. Dess mer glad jeg blir i meg selv, klarer jeg bedre å vise andre min glede. Så egentlig frykter jeg ikke lengre at noen snur ryggen til meg så lenge jeg ikke snur ryggen til dem.

Jeg stiller ikke alle de kravene til andre om å få oppmerksomhet, beskyttelse og kjærlighet. Jeg vet det fort kan utløse herskesyke eller gi andre kraftige reaksjoner hos de rundt meg. Når en persons higen etter prestisje kommer ut av kontroll, vil andre mennesker lide og sky unna. Resultatet kan føre til alt fra en kald skulder til en flammende revolusjon. Derfor mener jeg at jeg, som alle andre, ikke bør tvile på noens forandring, enten det skjer plutselig eller gradvis så lenge det er til alles beste. Jeg bør heller ikke kreve for mye av meg selv, men erfaringsvis tyder det på at jeg er dyktig til å ta imot alt det som kan være til mest nytte for mine behov. Roer jeg ned så ordner det meste seg. Om jeg støter på et hinder i forhold til mine planer skal jeg bare ta et steg tilbake, ta et stille overblikk over situasjonen før jeg går videre. Jeg har ingen hast. Jeg har lykke nok her i livet – nå!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s