Hvordan gjøre det beste ut av dagen?

Hva ønsker jeg meg i dag?

Vi alle har utfordrende dager. Det er en del av livet. Ja, livet er som en berg-og-dalbane. Så hvordan klare å få det best mulig, hvordan snappe til seg det som gjør en godt og dermed skvise ut av livet de godene det byr på. Det gjelder å ta kontroll på tankene og handlingene sine. Kanskje bør vi også bli flinkere til å dele med hverandre de enkle grep som kan gjøre hverdagen enda enklere å håndtere. Det trenger ikke være de store knepene eller innviklende tiltak, men bare små ting for å gjøre en vanskelig tilværelse overkommelig. Jeg skal dele noe av det jeg pleier å foreta meg for å få en bedre start på min dag og en god dag videre.

Grunnlaget for hvordan jeg har det i dag ble lagt i går. Hadde jeg en dårlig gårdag kan jeg ha en tendens til å dra med meg negative tanker inn i neste dag dersom jeg glemmer å tenke at det er dagen i dag som teller. Gårdagen er historie og den kan jeg ikke gjøre noe med nå uansett.

Men tilbake til det jeg foretok meg i går, eller det jeg kunne ha foretatt meg. Dersom jeg behandlet meg selv dårlig ved å tilføre kroppen utallige giftstoffer, som for eksempel alkohol, blir ikke dagen i dag på noen som helst måte god. Hele mitt legeme vil verke og ikke minst vil skyld, skam og angst prege tankegangen min. Det eneste jeg da ville ønske var å forbli i sengen, langt under dynen for å prøve å stenge resten av verden ute. Alle lyder, lukter og ikke minst alle mennesker vil være irriterende faktorer som får meg til å føle meg enda mer fordervet. Alt og alle rundt meg påvirker min tålmodighet og skaper frustrasjon og sinne. Hele meg vil bare være usynlig, jeg ønsker å komme meg bort fra smertene og da ville alkoholen vært botemiddelet, det som for en kort tid fikk problemene på avstand og abstinensplagene kunne forsvinne helt til neste morgen eller til rusen dabbet ut av systemet. Ja, slik var dagene da jeg drakk.

Nå derimot er det helt annerledes. Selvfølgelig er ikke alle morgener like fine og tankene mine kan ha et negativt preg, men jeg har til tros for dette et bedre utgangspunkt. Kanskje verker kroppen, men mest sannsynligvis fordi jeg trimmet litt for hardt dagen før, og har vært sløv med å strekke ut eller rett og slett var det for lenge siden siste treningsøkt av det kaliberet. Likevel er ikke denne kroppslige plagen sammenlignbar med hvordan det var da alkoholen forsuret kroppen. Jeg vet også at den går bort bare jeg får kroppen i sving med noe. En daglig spasertur forhindrer stive muskler og ledd.

Ikke minst er en god natt søvn vesentlig for hvordan jeg har det med meg selv dagen etterpå. Jeg sover helt klart best når jeg har vært i vigør, brukt kroppen og tankene fornuftig, akkurat passe sliten og slik at jeg merker at jeg kan slappe av. Det er nødvendig for meg er at jeg ikke legger meg på uoppklarte gjenstridigheter eller at jeg har noe uoppgjort med enten samboeren eller andre personer. Er det umulig for meg å få tatt oppgjøret før sengetid, har jeg behov for å kvitte meg med alle negative tankene, legge de bak meg til jeg kan be om unnskyld til vedkommende. Tankespinn er aldri god sovemedisin for min sin del, så jeg avslutter dagen med oppsummering av gjøremålene, takker for alt jeg har fått til, lytter til min indre stemme og kanaliserer tankegangen over på pusten min. Sovner jeg raskt har jeg god samvittighet.

Skulle likevel morgenen etter kjennes tung og vanskelig ut, så er det opp til meg hvordan jeg vil gripe den an. Kanskje har en drøm påvirket meg eller så er det noe uoppgjorte fra dagen før. Likevel står jeg opp og foretar mine morgenrutiner. Regelmessigheter skaper orden også i hodet. Mindre uregelmessigheter gir mindre kaos og hodebry.  Ofte starter jeg med å bestemme meg for hvem jeg vil være denne dagen? Vil jeg være den organiserte, den- som- får- ting-gjort-Heidi, vil jeg slappe mer av og lese en bok, den kreative som ønsker å lage noe eller skal jeg bare gå ute i solen og rusle meg en tur? Egentlig blir de fleste dager en kombinasjon av alle disse, men jeg prøver på å ikke ta på meg for mye slik at dagen forblir bare stressende fra ende til annen, selv om jeg vet at dette må jeg øve mer på, altså det å ikke fylle dagen med for mye. Noen ganger trenger jeg bare å være og ikke gjøre.

Mange sverger til å sløve på dager som ikke starter helt slik en skulle ønsket. Jeg har fått forslag om å bare bli under dyna eller ligge på sofaen med en ikke altfor krevende serie når angsten kjennes faretruende nær, men for meg er ikke dette løsningen. Jeg er av den formening at uansett hvordan formen kjennes ut, skal jeg opp og følge mine vante morgenritualer og legge en dagsplan, om kanskje ikke så avansert. Det å tilbringe dagen i sengen eller foran tv-skjermen med en dårlig og gammel serie som Dallas forbinder jeg med slik det var da jeg drakk, da jeg var selvmedlidende og ikke hadde ork til, eller gleden av å foreta meg noe som helst. Nei, slik kan jeg ikke ha det nå. Jeg ønsker ikke å bli den sytende og det-er-så-synd-på-meg-Heidi, så jeg står opp og akkurat da er det viktig å fokusere på hva jeg vil med dagen og hvem jeg vil være. Slik jeg møter dagen vil den møte meg. Smiler jeg til verden, smiler den tilbake.

Følelsene påvirker tankene mine, men jeg kan jo også påvirke følelsene ved å snu tankegangen, se situasjonen fra en annen side. Var det egentlig så ille som jeg trodde? Kanskje heller tenke: Å det så gøy ut…eller det vil jeg også gjøre i stedet for å tenke: Så heldig du er…Skulle ønske jeg kunne det…og dermed setter jeg i gang, begynner på et nytt prosjekt og lar være å tenke: En gang skal jeg også gjøre det… Men jeg er ikke alltid så flink, så perfekt som dette kan høres ut. Nei da, jeg hører meg si rett som det er at i dag gidder jeg ikke å gå noe sted. I dag vil jeg bare være inne. Forskjellen er at jeg er bevisst på tankene og dette er ikke noe som skjer daglig. Ikke minst har jeg kommet meg opp og fått deler av dagsplanen unnagjort. Men det er faktisk lov å ta seg fri, bare slappe av, bedrive egenpleie uten dårlig samvittighet eller tanker om at det er latskap, men selvmedlidenhet prøver jeg i det lengste å unngå. Jeg vil ikke leve i konsekvensen av de valg jeg tok for lenge siden, som jeg vet ikke lenger er riktig fordi de kan få meg til å ville drikke igjen. Rent hypotetisk vil jeg låse meg fast i gamle mønster om jeg ikke bryter de opp, lager meg nye rutiner. Nye rutiner kan også fort bli vaner, og disse trengs også å endres på med jevne mellomrom. Hva med å bytte plass på klærne i skapet?

Så i dag skal jeg kanskje gjøre og ikke bare tenke at; en gang… Nei, jeg skal gjøre som en god venninne pleier, flytte om på klær, ting og tang i skuffer og skap, endre mønster og rutiner. Dette vil påvirke hvordan jeg tenker. Jeg rokkere om på tankegangen, ser og skaper nye muligheter og kanskje vil det også påvirke kreativiteten. En ting er sikkert at det som har hatt en fast plass og blitt en fastlåst vane ikke lengre blir det. Det er slik det er i livene våre også. Vi blir for rutinemessige, vertfall jeg, men enkelte ting må jeg fortsette med å ha. Jeg kan begynne med de tingene som ikke nødvendigvis vil ha for stor innvirkning på hvordan jeg klarer å håndtere og utnytte hverdagen min på. Jeg vet at jeg slutter å se mulighetene dersom jeg alltid følger samme vante veien til målet mitt. Jeg trenger å vite at det er trygt, forstå at andre kan ha bedre alternativer og at jeg ikke for enhver pris må skynde meg.

Jeg hører stadig andre folk jeg møter si at de ønsker at livet deres så annerledes ut, men de ser ingen utvei, ingen muligheter. De har resignert og gitt opp på en måte. Har du sluttet å tro at det finnes en vei ut? Jeg vet at selv når det ser som mørkest ut, når en ikke ser lyset i enden av tunnelen, så er det faktisk ikke verdens undergang. Det finnes løsninger, men du må tørre å ta sjansen på å begynne å følge drømmen. Du kan når som helst begynne å leve det livet du ønsker å leve. I dag kan være den første dagen. Du må bare slutter å bekymre deg for om andre mennesker liker deg for dine valg og din livsstil. Bestem deg for hva slags liv DU ønsker å leve, og si NEI TAKK til alt som ikke er til det beste for deg.

Det som er bra for meg er kanskje ikke det som bidrar til at du får det bedre. Men en ting vet jeg; at følelsene forteller oss om hvordan vi har det, men det er opp til oss selv å bestemme hva de skal gjøre med oss. Vil du at selvmedlidenhet, bitterhet, sjalusi, frykt, skyld, skam, angst og irritasjon skal få bestemme over din dag og hvordan du har det? Eller vil du som meg, komme deg opp fra sofaen, gå deg en tur ut i sola, eller regnværet, kjenne vinden ruske tak i deg, kjenne at du lever. Da får du også en mye bedre morgendag.

Mitt råd er: Lag deg en plan, bare en enkel en til å begynne med, hvor daglige gjøremål og hverdagslige handlinger har hovedfokus. Spis og drikk (nei, ikke alkohol) med jevne mellomrom og unngå sultfølelsen for den øker sjansen for at du heller går og ruser deg. Ha et opplegg for noe du like, en aktivitet som gjør deg glad og kanskje sammen med venner. Prøv å legge til nye aktiviteter, noe du drømmer om å få til i fremtiden eller noe som du har utsatt, noe du kanskje i utgangspunktet ikke liker, men bare må gjøre. Livet er ikke alltid bare gøy og lettvint, men det er nødvendig å ta de kjedelige tingene også. Kanskje blir de etter hvert mer rutinemessige eller til og med morsomme å gjøre. Ofte utsetter vi det vi ikke mestrer, men mestring gir glede og livslyst. Før dagen er til ende er det lurt å ha fått seg minimum en liten gåtur i frisk luft. Det øker matlyst og livsgnisten, angsten avtar og alt ser mer lyst ut. Det gjør deg sikkert mer sliten, god og fornøyd, og da sover du også mye bedre. Bare husk å takke for alt du har fått til, at DU var den som fikk dagen til å bli så mye bedre. Det er din fortjeneste!

Ja, det er det jeg ønsker meg i dag, det at du skal få en bedre dag. Når din dag er god, er også min dag god. Lykke til med din drømmedag, slik du ønsker at den skal være!

Jeg hadde, om det kan være til trøst, da jeg omsider åpnet øynene i dag tidlig, ikke de helt store forhåpninger om dagen i dag. Jeg kjente meg fortsatt sliten, ville egentlig bli lengere i sengen, men jeg bestemte meg, førts som sist og stå opp. Satte meg på sengekanten, tenkte gjennom en ny merkelig drøm, fant meg tre ting jeg var takknemlig for, tre ting jeg gledet meg til, tre ting jeg vet jeg er god på og hvordan jeg ønsket at de neste timene skulle se ut, hvem vil jeg være i dag. Vips så var humøret mye bedre og etter en oppfriskende ansiktsvask, den sedvanlige morgenstunden og frokosten, var jeg klar for dagens gjøremål. Nå har jeg fått unna lørdagsvasken, ryddet i ett klesskap, jeg har skrevet blogginnlegg og nå blir det en tur ut i et ikke så fristende vær, men jeg vet jeg kjenner meg så mye bedre etterpå. Ikke minst når jeg har tatt meg en god, varm dusj og deretter kan sette meg tilfreds i sofaen og finne strikketøyet fram før dagens middag nytes sammen med min samboer. Ja, denne dagen har vært og blir riktig så fin, kanskje ikke så interessant, men jeg har laget den til det som ble den beste for meg i dag, slik jeg ønsket. Jeg er tilfreds og takknemlig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s