Finnes det alkoholfrie utesteder, bortsett fra kiosker og burgersjapper?

Tanker gjort fra et hotellrom i Tromsø…

Hvor enn jeg går for å ta meg en bedre middag, spesielt nå mens jeg er på ferietur, serveres det alltid alkohol. Finnes det overhode noe spisested hvor man ikke blir forstyrret av andre gjester som foretrekker alkoholen fremfor maten? Akkurat nå lurer jeg? Mulig jeg har vært uheldig, eller så er det slik kulturen har blitt. Har jeg kanskje “glemt” hvordan det var?

I Norge er alkohol det mest utbredte, og det rusmidlet som medfører størst samfunnsmessige problemer og omkostninger. Det dreier seg om omfattende helsemessige og psykososiale vansker, med samfunnsmessige, familiære og individuelle skadevirkninger. Hva med å prøve å bidra litt forebyggende innen restaurant bransjen?

Dersom det fantes muligheter for å spise på steder der det ikke ble servert alkoholholdige drikkevarer, og at maten også var innbydende, så tror jeg dette ville bidra til at alkoholikere, som er nyktre, fikk muligheten til å sitte mer avslappet å spise sin mat i rolige omgivelser. Det ville kanskje også bidra til at færre får tilbakefall til alkoholen og andre rusmidler, og dermed føre til reduksjon av skadevirkninger. Igjen gir dette en mulighet til betydelig bedret livskvalitet for alle parter som har vært berørt av rusproblemene.

Kanskje er jeg sær og storforlangende, eller kan hende er det slik at flere med meg skulle ønske seg et slikt spisested. Dette ville helt klart gagne småbarnsfamilier også vil jeg tro. Jeg hadde nok ikke tenk denne tanken om det ikke hadde vært for at jeg har spist ute nesten hver eneste kveld disse dagene jeg har vært på farten, og aller mest i Nord-Norge. Det forteller også litt om hvor mange ganger jeg har vært på restaurant de siste fire årene som nykter. Kan faktisk telles på en hånd, så dermed har jeg spist mer ute på de siste ti dagene enn på mine vel fire nyktre år.

Jeg føler hele tiden en uro når jeg går ut sammen med min samboer for å innta et bedre måltid. Jeg blir stadig “forstyrret” av andre restaurantbesøkende, som høylytt roper på mer øl eller vin. Ja, jeg er relativt ny-nykter. Muligens, tenker noen, at jeg får holde meg på hotellrommet eller spise et annet sted. Hvorfor kan ikke jeg få samme mulighetene som dem? Burde ikke vi nyktre alkoholikere også få spise reinsdyrstek med kantarellsaus, saltbakte poteter og rotgrønnsaker i et rolig og trivelig miljø for oss, nemlig et alkoholfritt spisested?!

Jeg vet at jeg var ikke bedre selv da jeg drakk. Jeg tenkte ikke på at min væremåte kunne sjenere andre mennesker som prøvde å nyte en bedre middag, og det gjør jo ikke disse heller. Det er liksom slik det skal være, helt normalt. Men ikke for meg lengre, og mange med meg vil jeg tro. Derfor hadde det vært mye enklere om det fantes tilbud om alkoholfrie spisesteder. Kanskje ville de blitt svært populære? Eller vil det bli slik at noen vegrer seg for å gå dit i redsel for å bli stemplet som nykter alkoholiker, de unormale – de som er annerledes og sære. Ja, så får jeg bare være den sære da…

Det er sikkert også mange som er helt uenig med meg, også de som selv har slitt med alkoholavhengighet. Det de kanskje ikke vet er at selv om de ikke føler noen trang til å drikke der og da, mens de sitter sammen med alle de som trygt kan nyte sitt vinglass til maten. Så kommer plutselig suget, som lyn fra klar himmel tre-fire dager etter på, og man sitter der med vinglasset i hånden. Jeg ønsker nemlig ikke å utsette meg nevneverdig for slike ufrivillige fristelser, men noen ganger ser jeg meg nødt til det. Får være måte på hvor mange burgere jeg orker å spise…

2 thoughts on “Finnes det alkoholfrie utesteder, bortsett fra kiosker og burgersjapper?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s