Mål for dagen!

Det er Ord for dage, Dagens tanke, Daglige refleksjoner og mange andre oppmuntrende sitater eller anekdoter som er ment for å sette tankevirksomheten i gang, eller for å få en bedre start på dagen. Hvorfor ikke: Mål for dagen? Har du et mål for denne dagen?

Da jeg våknet i dag, tittet ut av vinduet og så at det var overskyet og litt yr i luften, kunne jeg fort tenkt: Nei, uff, møkka vær! Men i stedet ble jeg faktisk glad. Helt perfekt vær til å ta en skogstur, ut på myra for å se etter multer. Er det for varmt så blir ikke turen så koselig siden svetten renner ned i øynene, gnagsår på beina av klamme føtter nede i støvlene, surrende fluer og for ikke å glemme myggen. Vel, myggen kom uansett, og fluene også… Så mitt mål for dagen var å se etter multer.

Jeg går ofte turer uten å ha et mål med turen, men da er bare det å komme meg ut og bevege meg selve målet. I dag hadde jeg altså et mer konkret mål, som i og for seg ikke var så konstruktivt, men like fullt noe som gjorde meg glad og tilfreds, og det er vel flott og faktisk konstruktivt også når jeg tenker etter. Så jeg gikk av gårde med sekken på ryggen, og i den hadde jeg lagt noen plastkopper til de gule, solmodne multene. Jeg kunne jo være så heldig at jeg fant noen bær…

Når jeg går der og tusler, i gress som rekker meg nesten til skuldrene, flyr tankene mine av sted. I skogen, og ellers ute i naturen, er det rom for refleksjoner, og jeg går der og fabulerer, tenker på hvordan mange mennesker kan ha vanskelig for å fullføre sine mål, om de i det hele tatt har satt seg noen mål. Kanskje er det å bare komme seg ut av sengen et mål, eller det å få i seg en matbit. For noen er det største målet med dagen å skaffe seg penger til nok rusmidler. Jeg tenkte tilbake til da mine daglige mål var å skaffe meg nok alkohol, stilne smertene i kroppen, roe nervene for deretter begynne å kjenne etter om jeg orket å gjøre noe mer ut av dagen. Det er godt å slippe dette, og heller vite at de mål jeg setter meg i dag, de kan jeg oppnå, det gjelder bare å realisere dem, ikke bare tenke tanken på at det skulle jeg ha gjort. Man trenger å sette målene sine ut i virksomhet, selv om det bare er en kort multetur.

Det ble ingen multer, og dessverre så det dårlig ut med kart også, men det ble en fin tur like vel. Og jeg vil gripe fatt i noe av det jeg skrev om i går, og som jeg for så vidt har nevnt flere ganger før, det å være tilstede ute i naturen, eller i livet generelt. For nå som nykter er jeg mer det, tilstede – alle sansene er aktivert. Jeg stoppet opp flere ganger, lyttet til fuglekvitter og greiner som knakk under føttene mine. Tok noen dype åndedrag og kjente lukten av skog, slik bare skogen dufter av granbar og bjørk, døde kvister og ville blomster, mose, gress og våt, lyngkledd skogbunn. Bare kjenn etter så er du i skogen selv… Og midt i seansen av å bare stå der, så knekkes det flere kvister, men ikke av meg, men et rådyr i fullt firsprang. Der står jeg, fullstendig perpleks, iakttar, stille og holder nesten pusten. Rådyret stoppet, stirret forskremt mot meg et kort øyeblikk, før det fortsatte ferden inn over skogen. Borte! Jeg er bare en liten del av det store hele, men jeg er – Tilstede!

Hjemme igjen etter turen, mitt mål for dagen, som egentlig ikke ble fullført siden multene uteble, men sannelig er jeg likeglad, for jeg kom meg ut, beveget meg, brukte alle sansene mine, og det viktigste av alt: Jeg var tilstede – i nuet…

Et mål trenger ikke være så stort, men det som gjelder er at DU gjør ditt beste for å gjøre en endring. Det kan være et enkelt, dagligdags gjøremål, noe utenom dine tilegnede rutiner, de som ikke er så hensiktsmessige for at du skal vokse som menneske. Målet trenger bare å være noe du kan utvikle deg på, en ting som gjør at du finner gleden i hverdagen, bare et kort øyeblikk om så er, og kanskje kan det skaffe deg et bedre utgangspunkt for å komme deg gjennom dagen uten å måtte ruse den vekk fullstendig…

Men jeg gikk ikke tomhendt hjem. Denne plukket jeg med meg 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s