Har du det travelt? Ta tiden til hjelp og skynd deg sakte…

Ha troen, skap tillit og finn tilhørighet!

Du lovet deg selv at i dag, i dag skulle det gå bra – skulle ikke drikke, men…

Du var sliten etter jobb. 

Barna hadde endelig gått og lagt seg eller var hos pappa.

Du fortjente litt kos. 

Du hadde vært flink i dag – hele uken faktisk og det var snart helg for svingende! 

Og middagen lagde seg ikke selv heller?! 

Og middagen smakte best med noe til…

Hvordan skulle man ellers ha de fine samtalene eller slappe av ? 

Hvorfor blir det slik hele tiden!? Du vil jo bare være moderat, men så går det galt – igjen og igjen. Skammen og angsten. Fasade-jaget. Den evige planleggingen. Morgener du ikke tør å stå opp av sengen.

Vet du, det er helt normalt, og det er helt konkrete grunner til dette – din avhengighet. Og du, du er ikke svak, du mangler bare riktige verktøy. Det handler om å komme ut av mørket, det handler om å slippe – ikke slutte. Men ting tar tid!

—-

Overnevnte ord kunne jeg selv ha sagt, men jeg rappet de av Julie Winge, ei dame med krutt i, som du gjerne kan gå inn å sjekke litt mer om. Hun driver for øvrig online kurs om nettopp dette – å slippe. Dette sier jeg ikke for å undervurdere meg selv, men for å fremsnakke andre, og nå Julie, som gjør en flott jobb for alle de som kjemper i kampen mot avhengigheten. Det vil igjen gjøre meg godt for «når det regner på presten, drypper det på klokkeren».

—-

Vi lever i et stressende samfunn; hurtigkaffe, hurtigmat, penger ut av minibanken – hurtige løsninger finnes over alt! Ikke å undre på at mange søker hjelp på jakt etter hurtige løsninger på alle problemer i livet skapt av alkoholismen…

Tilfriskning er en prosess. Det tar tid å gjenvinne og ta igjen alt det som gikk tapt mens man på egenhånd forsøkte å håndtere sin drikking. Å bygge opp tillit tar tid, forandring tar tid, lege gamle sår tar tid; det finnes ingen ferdige løsninger. Men verktøy og prinsipper utarbeidet av likemenn og fagpersoner kan lede til de svar som er de rette for den enkelte.

Alle har vi mørke perioder i våre liv, men reisen til bedre tider er ofte det som gjør oss til lykkeligere, sterkere mennesker. Når vi slutter å forvente en rask lindring, kan vi komme til å tro at der vi er i dag, er akkurat der vår indre kraft vil at vi skal være…

En dag av gangen! Om du presser deg for hardt gjennom tidsmarginalene og uroer deg for morgendagen, skal du stanse opp noen minutter og konsentrere deg på nettopp denne dagen og hvordan bruke den best.

I dag vet JEG at jeg går framover hva som enn foregår rundt meg. Jeg liter på min tilfriskning. Belønningen er frihet, integritet og selvrespekt. Jeg har latt og lar tid ta tid!

Ta tilbake friheten, integriteten og selvrespekten din!

Er edruskap alt du kan forvente deg når du velger å slutte å drikke? Nei, edruskapen er bare en begynnelse. For å gi et bilde av hvordan mitt liv har blitt, vil jeg ta utgangspunkt fra dagens tekst i Daglige refleksjoner – en fin forklaring og virkelig billedlig…

Tilfriskning fra alkoholisme er som å bygge et hus. Først måtte jeg grave ut og støpe et fundament av solid betong som jeg kunne bygge huset på. Dette sammenligner jeg altså med hvordan det var for meg å stoppe å drikke. Men det var lite hyggelig, eller bekvemt å bo på hussokkelen, utsatt for kulde, vind og regn. Så derfor bygget jeg et skur oppå grunnmuren. Det sto ustødig for jeg var ikke vant til arbeidet.

Ettersom tiden gikk, og jeg fikk mer kunnskap og så hvordan andre som hadde satt opp egne hus hadde gjort det, lærte jeg å bygge bedre. Desto mer jeg praktiserte andres prinsipper, og jo mer jeg bygde, desto bedre og lykkeligere ble hjemmet jeg nå bor i, trives i og er glad i.

Fortsatt driver jeg med vedlikehold av huset, noe som kreves på daglig basis og som jeg trenger å fortsette med livet ut. Lenge synes du. Men hva er prisen om jeg ikke gjør – hva skjer da? Alle vet vel hva det resulterer i om et hus ikke blir vedlikeholdt jevnlig…

Vil du «bygget deg ditt trygge hus», men føler at du ikke har nok kunnskap til å sette det opp stødig nok? Det er mange som har erfaring og som kan bistå deg i byggeprosessen, deriblant jeg. Bare å spørre… Om jeg ikke har den fullstendige bruksanvisningen for akkurat deg, vet jeg vertfall hva som kreves for å få en god start, men hvordan ditt hus skal bli er opp til deg. Det som er noe av det mest fundamentale er: Be om hjelp! Kanskje vil du oppdage din iboende kraft, som kan kaste nytt lys over en situasjon som virket håpløs…

Hvorfor ikke la 2020 bli mulighetens år for deg… Husk bare på de tre T’ene – ting tar tid, eller tro, tillit og tilhørighet.

En god start – Noe å bygge videre på!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s