Fokus på positive egenskaper

Har jeg blitt en bedre utgave av meg selv?

I starten av min tilfriskning stilte jeg meg mange spørsmål, blant annet hva jeg ønsker å få ut av livet videre. I grunnen ønsket jeg bare å få det bra, være mer glad og tilfreds og finne ro i sinnet. Kort sagt ville jeg like meg selv, men hvordan kunne jeg like en person jeg egentlig ikke visste hvem var? Derfor måtte jeg begynne å finne ut hvem jeg var, for all den informasjon var nødvendig for å kunne begynne å like meg.

Jeg var redd for hva jeg ville finne under alle lagene jeg «skrellet av» for å komme inn til kjernen, den virkelige meg. Det kunne vel sammenlignes med å fjerne lagene på en løk, hvor hvert lag indikerte alle mine karakterfeil og de skadene jeg hadde forårsaket – all skyld og skam. Der fant jeg også mye benektelse, bortforklaringer, frykt, bitterhet og alle de følelsene jeg hadde mistet kontakten med mens jeg ruset meg.

Denne prosessen, eller rettere sagt selvransakelsen var en vei jeg behøvde å gå for finne friheten. Denne følelsen av å være fri hadde jeg omtrent aldri helt kjent på. På mange måter har jeg følt meg annerledes og innestengt fra lenge før jeg begynte å misbruke alkohol. Det var alt dette, denne måten jeg følte meg på som hadde drevet meg inn i avhengigheten – det trigget avhengighetsgenet mitt som gjorde at jeg fant «løsningene» og trøsten i alkoholen.

Under alle disse lagene jeg tok bort fant jeg heldigvis også en del positive karaktertrekk, og de er vel så viktig å fokusere på som de negative. Men for hver gang jeg hadde undertrykket all smerten og unngått konflikter slik jeg gjorde da jeg drakk, druknet jeg også de gode og fine sidene ved meg selv.

Det er altså viktig å se på de positive egenskapene jeg har. For selv om jeg har begått mange feil gjennom livet er det selvfølgelig også mye riktig jeg har foretatt meg, og som har hatt positiv virkning på meg selv og andre. Ikke minst er det av stor betydning å se nærmere på alt dette fine for å vite hvilke karaktertrekk og hvilken adferd jeg ønsker mer av i mitt fremtidige liv. En god og effektiv måte å bli mer bevisst de gode egenskapene er å sette opp en liste. Gjerne stille spørsmål som: Hvilke kvaliteter har jeg som jeg liker, som kanskje andre også liker? I tillegg kan det være lurt å se på alt jeg har oppnådd og hvordan dette kan bidra til å sette meg nye, gode og utviklende mål fremover.

I denne prosessen har jeg kommet mer i kontakt med mitt eget verdisyn. Noen ganger ser jeg tydelig at jeg har påtatt meg for store forpliktelser overfor meg selv så vel som overfor andre. Noe som skremte meg i starten, selv om jeg innerst inne visste, var at jeg ikke hadde vært så spesielt snill mot meg selv heller og ikke bare forvoldt andre ubehageligheter. Hadde jeg overhode brydd meg om meg selv? På tide å starte!

Jeg har reflektert mye de senere årene og selv om jeg har fem nyktre år er jeg relativt tidlig i min tilfriskning, for denne prosessen vil jeg, om jeg skal forbli edru, holde på med mer eller mindre livet ut. Noe av det mest vesentlige jeg har erfart hit til er viktigheten av nettopp det å se meg tilbake, stoppe opp og tørre å seg nærmere på ulike tilfeller som kan være smertelige å granske i sømmene, men som er særs nødvendig for å gå videre. Det gjelder bare å ikke være så redd for hva jeg finner, heller godta denne redselen. For når frykten tar overhånd er det lett å utelate og se på alt det vonde. Det å holde på hemmeligheter kan faktisk true min tilfriskning ved at jeg på en måte bygger opp en reservasjon mot å gå videre. Min utvikling av mine positive sider og min styrke hemmes, og da er det lett å stagnere, i verste fall få tilbakefall.

I dag velger jeg de positive tankene. Jeg velger også å se på hvor langt jeg har kommet på veien, hvordan jeg er nå kontra for noen uker eller måneder siden i stedet for å sammenligne meg med alle andre. Jeg har jo blitt en bedre utgave av meg selv, hva annet skulle jeg ønske meg…

Det vil bli bra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s