MANGE FRISTELSER

Hei og hoppsann – det er sommer, det er sol og det er mange fristelser der ute – mange unnskyldninger for å ta seg én øl, eller ett glass hvitvin.

Har du hørt, én øl eller ett glass, skjer aldri… Så jeg lar det være. Lar humla suse og tærne vifte løst. Kan hende dupper jeg dem i salt sjøvann. Livet er for kort til å skusle det bort på tull og fanteri – på rusmidler og alle konsekvensene som kommer i kjølevannet. Da kjøler jeg meg heller ned i sjøene. Snart vert fall…

Ja, sommervarmen er her, og den drar meg enda mer ut enn vanlig – ut på tur, ut i hagen, ned til sjøen. Det er det som frister meg nå – det å virkelig leve, være meg, som meg, tilstede i eget liv. I glede, og kanskje noen sorger, men jeg tar det som kommer, står i følelsen, for jeg trenger ikke flykte fra dem lenger. Jeg våger å kjenne…

Våger du?

Er du redd, redd for hva som kommer? Er du usikker og utrygg. Sliten og trett – du vil «hjem». Hjem til deg – finne deg. Det er bare ett sted som er et virkelig hjem. Og det er der hvor du føler deg helt trygg. Så du trenger å bli trygg, på deg selv først og fremst. Og for å bli det trenger du hjelp fra noen andre, tro det eller ei…

Lytt til de som har gått foran, de som har vært der du er nå, de som også har falt og reist seg, kanskje falt de sju ganger, men reiste seg åtte. Det hører med, det er læring, ikke straff! Husk det neste gang du er streng med deg selv og straffer deg med å drikke mer, fordi du tenker du ikke klarer deg uten, og det er ingen vits å prøve siden du bare feiler, gang på gang… Og nei du, du klarer, du også. Jeg måtte ha noen runder tilbake selv, før jeg forsto at jeg trengte hjelp, ordentlig hjelp, av andre. Jeg måtte bare bli villig selv, til å gjøre en endring, med alt. Endre holdningen min. Først, gi slipp og la andre ta hånd om meg slik at jeg kunne bli mottagelig for råd for så å sette de ut i handling selv. Det er handling som kreves. Tilfriskning er handling! Å forbli edru er handling!

Orker du ikke. Tror du at all denne handlingen gjør deg sliten og svett. Ja vel, blir du ikke sliten og svetter som en gris av å bare drikke og drikke? Du sitter stille i sofaen og drikker og svetter, blir sliten og helt gåen i kropp, hode og sjel. Det er ikke slitsomt mens du fortsatt har noe drikke på, men dagen i morgen, hva med den? Jeg har vært der selv skjønner du, og tro meg, det er mindre slitsomt å holde seg edru, selv om det var mange svettedråper og tårer i starten. Nå går alt av seg selv liksom, så lenge jeg ikke glemmer hvordan det var…

Ja, sommeren roper på meg, så nå blir nok ikke jeg så aktiv på nettet fremover. Men det er heller ikke noe noen krever av meg. Jeg krever mest selv. Og det er greit om det er noe oppbyggende, noe fint, og ikke noe som stresser meg. Stress er drepen, det er fare, om jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Verktøyene har jeg, og jeg vet hvordan bruke dem. Og disse «verktøyene» kan jeg også fortelle deg mer om, for eksempel gjennom videoer, for det vil jeg fortsatt legge ut, om ikke daglig. For det må være noe med mening, som opptar meg, og som kan være viktig å dele med deg. Som gir deg mening, og ikke minst noe du kan jobbe videre med, om du har et ønske om å slippe russmerten. Og å komme hjem…

Ei god venninne, og en likeperson pleier å si: “Hold kjeft og gjør jobben”! For det er nødvendig å lytte til andre, og følge anmodninger fra de som har prøvd dem ut før. De nytter, så ikke avskriv dem før du har prøvd. Så da har du en jobb å gjøre. Hva med å starte nå, bruke sommeren til denne viktige jobben? En av de viktigste i ditt liv faktisk. DU må gjøre det selv. Ingen andre kan bli nykter for deg, og du må gjøre det for deg. Ikke si at du kan vente til etter sommeren. Er du mere klar da tror du? Nei, klar blir du aldri, bare å hoppe i det. Slik jeg tenker når jeg skal ta mitt første sommerbad – hopp i det. Det gjør sååå godt etterpå. En frihetsfølelse. Selv om den ikke kan sammenlignes med den frihetsfølelsen jeg fikk da alkoholen endelig var borte fra mitt liv. Den kan du også få.

Og ikke glem: EN DAG AV GANGEN!

Vit at jeg tenker på deg, og plutselig dukker jeg opp her inne igjen, ikke for å heve pekefingeren, bare for å heie deg frem, for du klarer. Men nå skal jeg løpe barbeint ut i duggvått gress, rope av glede – YEEESSS, LIVET ER HERLIG UTEN RUSMIDLER. Ruser meg på selve livet jeg. Du kan også!

GOD SOMMER – JEG TAR DEN NYKTER! Det er det som frister meg.

——

PS. På Facebooksiden min vil skrive noen ord for dagen, slik jeg pleier hver morgen, men det vil bli sjeldnere blogginnlegg. Trenger faktisk til en tenkepause. Har gått litt tom for ord, for historier har jeg nok av. Jeg er vel ikke i tankesmia slik jeg burde for å ha den virkelige skriveånden. Burde og burde. Heller si; slik jeg vil. Men den kommer nok tilbake. Kanskje kan du sende meg noen spørsmål, noen tips om hva du ønsker at jeg skal skrive om. Bare om du vil altså…

Klart det frister med et forfriskende sjøbad…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s