En påminnelse

Mange steder har det kommet uhorvelig med regn de siste dagene, og det har vært flere lynnedslag. Det har regnet en del her også, styrtregn som sikkert har skyllet bort alle gressfrøene jeg sådde der jeg skal tilbakeføre «lånt» fellesareal.  Men det har på langt nær regnet slik det har gjort i traktene jeg skal flytte, så nå har vertfall bærbuskene fått nok væte.

Været kan vi ikke styre, selv om dette ekstremværet mest sannsynlig er menneskeskapt. Det vi kan gjøre er å ta forholdregler for at det skal gjøre minst mulig skade. Det hjelper lite å bekymre seg for eventuelle skader, snakke om forebygging og lage regler hvis vi ikke følger dem. Uten handling, ingen endring! Slik er det i forhold til oss mennesker også. Vi trenger å ta vare på oss selv – vi er ansvarlige for egne liv. Vi trenger å handle, ikke bare snakke.

Jeg for eksempel, hadde ikke sittet her i dag om jeg bare hadde fortsatt med å komme med lovnader, såkalte tomme ord om at i morgen skal jeg begynne et nytt og bedre liv – i morgen skal jeg ta ansvar. I morgen skal jeg ikke drikke mer. I morgen kommer aldri, og klar ble jeg aldri, så jeg måtte bare hoppe. Og selv etter å ha startet det nye livet er det fortsatt mye å endre og rydde opp i. Det jeg ikke ønsker mer av forsvinner sjelden av seg selv.

I løpet av disse sju-åtte årene har jeg også funnet ut at mange av mine karakterfeil faktisk er egenskaper jeg kan ha behov for, i den forstand at jeg tar lærdom og tilegner meg nye erfaringer på grunn av mine brister. Forutsetningen er at jeg ikke lar dem komme ut av kontroll og dermed mister sine proporsjoner. Et eksempel kan være at jeg har et overdrevent behov for å ordne opp med alt. I enkelte tilfeller med det som egentlig ikke angår meg. Det kan fort bli et desperat forsøk på å endre andres liv. Slik jeg gjorde da jeg drakk, for at alt skulle gagne meg. Sett i det perspektivet skal jeg ikke utgrei hver minste detalj av mine karakterfeil, nettopp fordi det ikke gagner meg.

*

Det har vært litt «dødtid» her nå. Ikke så mye å få gjort. Mellomstadiet fra å ha pakket det meste til å få det på flyttebilen og kjørt til mitt nye hjem gjør meg en smule rastløs. I tillegg dette været, som forhindrer meg fra turgåing. Egentlig kan jeg gå, for regnet skader meg ikke. Eller det kan det for så vidt gjøre, for med dette regnskyllet som har kommet har underlaget blitt glatt og sleipt. Det kan jo medføre at jeg sklir og forverrer kneskaden. Og jeg kunne sikkert pakket og ordnet mer, men jeg finner ingen steder å plassere flere esker. Ikke kan jeg strikke heller, som jeg ofte gjør når det er dødtid, for alt garn og strikkeutstyr har jeg puttet i esker. Ser dere hva jeg gjør nå? Akkurat, jeg finner mulige unnskyldninger og utsettelser for å slippe. Eller jeg overdramatiserer for å finne mulige årsaker for hvorfor jeg nå kjenner på utilstrekkelighet. Og er det noe vi avhengighetsmennesker kan, så er det nettopp å utsette og unnskylde oss for å rettferdiggjøre selvmedlidenhet. Så i stedet går jeg her og kjeder meg, for å bruke det ordet. Når gjorde jeg det sist? En ny erfaring, og den er gull verdt. Ut av kjedsomhet kommer det plutselig noe kreativt eller et bedre syn på tingenes tilstand.

Derfor fant jeg ut at i stedet for å dømme meg selv, når jeg ble oppmerksom på disse karakterdefektene, kan jeg erkjenne at jeg vokser. Jeg har innsett at en egenskap, eller flere, som jeg tidligere tillot meg å ha for å overleve hverdager med enorme alkoholinntak ikke lenger er nødvendig. Jeg driver ingen overlevelsesstrategi lenger, jeg lever jo. Derfor er det nødvendigvis ikke slik at disse egenskapene er ute av proporsjon og gjør mitt liv uhåndterlig. For i stedet fra å være et tegn på en lidelse, som alkoholavhengighet er, viser det mer en villighet til å se virkeligheten som den er, og at jeg er beredt og villig til å velge å leve, ikke å overleve … https://rusinfo.no/fakta-om-rusmidler/fakta-om-alkohol/alkohol-og-avhengighet/avhengighet/

Alkohol(mis)bruk ikke tillatt … Photo by Tnarg on Pexels.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s