SANSER OG FØLELSER

“Har du hørt, noe så forferdelig”! “Jeg kjenner at jeg blir helt fra meg av sinne”.
Hvilken situasjon det er snakk om kan være alt fra krig til overgrep. Hva vi hører i nyhetene, om krig, elendighet, ulykker, voldshandlinger og lignende gjør noe med oss. Hvorfor? Og hvordan skal vi forholde oss til det vi hører eller ser på tv som ikke skjer nærme oss? Hvordan lage oss gode dager selv om vonde ting skjer?

Har du tenkt over hvordan følelsene henger sammen med hva du ser, hører og smaker? Og hvordan ditt ansiktsuttrykk og kroppsspråk endrer seg? Hvordan for eksempel en sang påvirker humøret? Noe forferdelig du ser eller noe du spiser? Hvorfor en sitron er sur og hvorfor du er sur? Sistnevnte gjør noe med ansiktsuttrykket, vi lager en grimase når vi smaker på sitronen og den tilnærmet lik grimasen er der når vi er sure over noe eller noen.

Når noen ser slanger grøsser de. Jeg synes de er fascinerende. Med andre ord er det sammenheng mellom sansene våre, opplevelse og følelser.

Assosiasjoner… Hjernen – amygdala, hvor minner lagres og hvor opplevelser i barndommen og tidligere i livet, en lukt til en bestemt hendelse kommer tilbake når samme lukten oppstår senere. Vi kan bli redde og forvirret. Lukten av brent kan forbindes med frykt fordi man har opplevd en brann.
Og hvordan føler du deg på en grå regnværsdag kontra en dag med blå himmel og sol? Jeg kan like grått jeg, skyer mer enn blå himmel, men det har sikkert sammenheng med hvordan humøret mitt er den dagen …


Været, lyset, lukter og lyder – alt dette kan påvirke humøret og følelsene dine. Tenk på hvordan du kler deg når du føler deg trist og lei. Er det ikke vanlig å ha mørke farger som grå, brun og svært? Jeg prøver å unngå mørke klær på dager sinnet er mørkt. Heller prøve å tenke på glade øyeblikk. 

Alt er fargerikt. Oransje, gul, grønn, blå, rød. For meg er gul glede og oransje skaper en trang til å være kreativ. Grønn får meg avslappet og blå mer aktiv. Rød gjør meg nok mer urolig.

Tok på en fargerik jakke i dag. Slik jeg føler meg… Og sola skinner…

Noen typer musikk gjør meg glad. Andre gjør meg trist. En bestemt sang i en bestemt situasjon setter følelser og minner i sving. Jeg kan spille en sang for å forsterke at jeg er trist. Da jeg drakk var dette et virkemiddel jeg ofte brukte, og enkelte av disse sangene har jeg brukt lang tid på å godta igjen, for å ikke assosiere den med alkohol. Jeg kan faktisk høre på sangen Rain av Uriah Heep nå uten å få tristhet i sinnet.

RAIN, av Ken Hensley (med norsk oversettelse)

Det regner ute, men det er ikke uvanlig
It’s raining outside but that’s not unusual

Men måten jeg føler på, begynner å bli vanlig
But the way that I’m feeling is becoming usual

Jeg antar du kan si
I guess you could say

Skyene beveger seg bort
The clouds are moving away

Bort fra dagene dine
Away from your days

Og inn i min
And into mine

Nå regner det inne og det er litt synd
Now it’s raining inside and that’s kind of a shame

Og det går mot meg, en lykkelig mann
And it’s getting to me, a happy man

Og hvorfor skulle du ønske det
And why should you want to

Kast bort all min tid
Waste all my time

Verden er din
The world is yours

Men jeg er min
But I am mine

Regn, regn, regn, i tårene mine
Rain, rain, rain, in my tears

Måler nøye årene mine
Measuring carefully my years

Skam, skam, skam, i tankene mine
Shame, shame, shame, in my mind

Se hva du har gjort med livet mitt
See what you’ve done to my life

Regn, regn, regn, i tårene mine
Rain, rain, rain, in my tears

Måler nøye årene mine
Measuring carefully my years

Skam, skam, skam, i tankene mine
Shame, shame, shame, in my mind

Se hva du har gjort med livet mitt
See what you’ve done to my life

Se hva du har gjort med livet mitt
See what you’ve done to my life

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Hva har du kledd på deg i dag? LAG DEG EN RIKTIG GOD DAG! Kanskje må du skifte antrekk…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s