KVINNER PÅ RANDEN…

Jeg kan ikke huske å ha sett mine bestemødre drikke alkohol. Sannsynligvis tok de ett glass eller to i lystig lag. Omtrent de resterende 355 dagene i året hadde de kaffe i koppen. Det samme kan ikke sies om bestemødre i dag. Jeg kunne vært en av dem på en stadig mer mørk statistikk, hvor kvinner, og i særdeleshet godt voksne kvinner drikker mer.

Bestemødre og mødre drikker mer nå, og det er mer godtatt. Kvinner drikker akevitt på julaften uten at de endrer seg nevneverdig på noen som helst måte. De tåler akevitten mye bedre enn for eksempel min mormor. Bestemødre nå for tiden har bedre trening, i drikkearmen…  

Vi trenger ikke etterstrebe det å være lik menn i alt. Faktumet er at vi damer tåler mindre enn våre motparter. Vi forbrenner mindre, så å dele en vinflaske er ingen god idé. La mannen få 2/3 deler av innholdet, så kan kvinnene kose seg med resten. Da blir de mer likestilte i glede, og skade…

Samfunnets normale holdninger til kvinners alkoholkonsum er pakket inn i bekymring. Kvinner selv er vel også mer bekymret over eget forbruk, innerst inne… Men det sitter også langt inne å be om hjelp. Da jeg var på behandling, innlagt på klinikk for mitt alkoholmisbruk, var det overvekt av mannlige medpasienter, selv om jeg vet at langt flere kvinner skulle vært der sammen med meg og de tre andre i gruppen, som telte i alt tolv personer. Menn har fortsatt lettere for å erkjenner at de har et rusproblem, mens kvinner definere oftere et begynnende rusproblem som en psykisk lidelse.

Dagens unge kvinner etterstreber å være kunnskapsrike, initiativrike, uavhengige og selvstendige. Også i kombinasjon med de gamle idealer, det å være omsorgsfulle og respektable. Altså et feminint ideal med en kombinasjon av de maskuline og feminine verdier. Men den maskuline delen, som å bli støyende og å ville sloss når alkoholinntaket blir for høyt er mindre akseptert. La det bli slik…

Det er ikke alt som kler oss kvinner…

På alle områder kan vi ikke komme opp på mannens nivå, kroppslig er vi for ulike der. Så det å konsumere like mye alkohol vil skape langt større problemer og skader for “det svake kjønn”. Ja, her kan vi godt godta at vi er svakere…

Kvinner er spesielt sårbare når de drikker, for overgrep og tap av kontroll. Tidligere kvinnesyn, når de drakk, ble også sett på som uforenlig med rollen som mor og omsorgsperson. Det var skambelagt, noe jeg vil påstå det fortsatt er, og er en av årsakene til at kvinner skjuler sitt alkoholproblem. Jeg tror det er langt flere skapdrikkende kvinner enn menn rundt om kring i landet vårt, og kanskje flest på bygda…

Å snakke om sine alkoholproblemer er ikke så enkelt for noen, men for kvinner er det jo fortsatt skambelagt å være innunder avhengighetsparaplyen. Der imot er det legalt å snakke om angsten og søvnproblemene. Mange går derfor ut av legekontoret med resepter mot uro og vonde tanker, medisiner som over tid i verste fall forsterker rusproblemet. 

Jeg leste at kvinnene drar mindre på fylla og på nattklubber med høy sjekkefaktor nå enn på nittitallet. Det gjelder vel de som har et “normalt” forhold til alkohol?? Men jeg har registrert at hjemmesfæren med de såkalte sykubbene er økende. Der vinsmaking og drikking som passer til mat, blir viktigere. Denne endringen i drikkemønster er visst blitt en del av det å tilpasse seg livet som mødre.

Fint skal det være… Jo da, jeg kamuflerte også mitt drikkemønster ved å gå på dyre utesteder og drikke dyr vin. Selv når lommeboka var tom, men jeg hadde “rike” bekjente… Jeg var, som kvinner er nå, opptatt av å ikke drikke på en billig måte, og velge de rette stedene, og rette mennene. Hvor mange som i de tidlige morgentimene raver gatelangs, halvt i grøftekanten på vei hjem for å åpne barskapet ( vinkartongen i mitt tilfelle), vet jeg ikke, men klart de fortsatt finnes.

Det har skjedd store forandringer i norske kvinners alkoholvaner de siste 30 – 40 årene. Det er få land som har så få avholdende kvinner som Norge, men akkurat det trenger vi ikke være best i. Det at nesten alle kvinner i Norge drikker alkohol er kanskje ikke så merkelig. Vi har tross alt kommet langt i likestillingsarbeidet her til lands…

Så gratulerer da, alle kvinner, med gode opparbeidede likestillingsmål. Egentlig er det vel ikke så koselig under bordet… Tomt glass, sier du. Du får sette deg på stolen igjen og te deg som et normalt kvinnemenneske, så skal jeg fylle glasset med sprudlevann. Vær så god! Ja, det er farris. Hva tror du om meg…

Jeg sverger til blankt i glasset, og ikke som du tror, og ikke som det en gang var…
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s